Kirja & podcast

Kertomuksen vaarat: Kriittisiä ääniä tarinataloudessa

Kertomuksen vaarat -projektin tutkijoiden ja monipuolisten asiantuntijoiden opaskirja kaikille kertomuskriittisyydestä kiinnostuneille ilmestyi Vastapainolta syksyllä 2020.

Aina on kerrottu tarinoita, mutta sosiaalisen median aikakaudella puhutaan jo tarinataloudesta. Itkettävillä ja inspiroivilla kokemustarinoilla myydään mitä vain suklaasta herätysliikkeisiin. Tarinankerronnan paineet pistävät poliitikkojen, journalistien ja viranomaisten kompassin sekaisin. Välillä jäljitellään pienen ihmisen some-päivityksiä, välillä kristillisiä kääntymyskertomuksia. 

Kertomuksen vaarat – kriittisiä ääniä tarinataloudessa avaa tarinallisuuden ongelmia ja koluaa sen syövereitä bisneksessä, mediassa, kulttuurissa ja muussa julkisuudessa. Kirja haastaa aikaamme määrittävän tarinankerronnan ihannoinnin ja nakertaa sitä kirpeällä kertomuskritiikillä. 

Kirjan toimittajat ovat eturivin narratologeja. Heidän lisäksi teoksessa mukana on nimekäs joukko tarinankerronnan asiantuntijoita, jotka pohtivat visaista kysymystä: millaisia kertomuksia pitäisi kertoa? 

Kertomuksen vaarat: kriittisiä ääniä tarinataloudessa Vuoden tiedekirja 2020 -finalistiksi

Kertomuksen vaarat: kriittisiä ääniä tarinataloudessa on ehdolla Suomen tiedekustantajien ja TSV:n Vuoden tiedekirja 2020 -palkinnon saajaksi. Palkinnonsaaja julkaistaan 15.3.2021.

”Suomen tiedekustantajien liiton ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) jakama Vuoden tiedekirja -palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaalle suomalaiselle tiedekirjalle. Palkinnon tarkoituksena on tukea ja nostaa esille erinomaista, mutta usein kovin vähälle huomiolle jäävää suomalaista tutkimuskirjallisuutta.”

Lue lisää aiheesta ja muista ehdokkaista TSV:n sivuilta.

Kritiikkejä ja muita kirjoituksia teoksesta

  • Jari Olavi Hiltunen: Tarinatalouden vaaramomentit (Virke 2/2021)
  • Henry Bacon: Ylitsevuotavaa kerronnan kritiikkiä (Lähikuva 1/2021)
  • Iida Sofia Hirvonen: Kertomuksen kunnianpalautus (Nuori Voima 19.3.2021 & 1/2021)
  • Herman Raivio: MYYTÄVÄNÄ: KERTOMUS (Kritiikin Uutiset, 17.10.2020)
  • Tommi Liljedahl: Kertomuskriittinen opas ruotii 2000-luvun tarinoita – Kertomuksen vaarat on tärkeä tietokirja muillekin kuin media-alan ammattilaisille (Kulttuuritoimitus.fi, 31.10.2020)
  • Jussi Alhroth: Tarinoita kritisoidaan todellisuuden etäännyttämisestä, mutta ehkä taide voi näyttää todellisuuden (Helsingin Sanomat, 21.11.2020)
  • Joonas Säntti: Kertomustieteellä tarinatalouden kimppuun (Kiiltomato-Lysmasken, 21.12.2020)
  • Miksi startupit saavat alkunsa aina autotallissa? Kertomukset tunkevat kaikille yhteiskunnan osa-alueille – Tässä opas tarinataloudessa luovimiseen (Talouselämä, 10.1.2021)
  • Karo Hämäläinen: Hyvä kertomus jättää toden varjoonsa (Suomen Kuvalehti, 7.2.2021)

Listaus päivitetty 9.6.2021.


Varo kertomusta!

Varo kertomusta! on Yle Draaman tuottama podcast, jossa projektin tutkijat avaavat kertomuskriittistä ajattelua sen eri ympäristöissä.

Miksi kertomuksia tulisi varoa?

Varo kertomusta! on podcast-sarja kertomusten rakastajille, vihaajille ja niihin välinpitämättömästi suhtautuville. Sarja paneutuu vastaamaan niihin kysymyksiin, jotka liittyvät kertomuksen vaaralliseen käyttöön ja sen sudenkuoppiin liittyen erilaisiin yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin ilmiöihin.

Juontaja: Silvia Hosseini
Taustatoimittaja: Saara Harju
Äänisuunnittelu: Jussi Liukkonen
Konsepti ja tuotanto: Iira Halttunen
Tilaaja: Juha-Pekka Hotinen / Yle Draama

Kertomus pienenee maailmanlopun edellä Varo kertomusta!

Millaisia kertomuksia tulevaisuudessa kerrotaan? Kirjallisuutta on pidetty hyvänä väylänä pohtia tulevaisuuden maailmaa, mutta kertomusten kautta esimerkiksi ilmastonmuutosta on kuvattu lähinnä dystopioissa. Varo kertomusta! -podcastin lopettavassa jaksossa Silvia Hosseini pohtii tulevaisuutta seuranaan kirjallisuudentutkija Juha Raipola. Inserttihaastattelussa kuullaan Sitran erikoisasiantuntijan, tulevaisuuden tutkija Mikko Dufvan ajatuksia. Juontaja: Silvia Hosseini Taustatoimittaja: Saara Harju Äänisuunnittelu: Jussi Liukkonen Konsepti ja tuotanto: Iira Halttunen Äänikertomuksen näyttelijä: Anna Kankila
  1. Kertomus pienenee maailmanlopun edellä
  2. Kirjailija eksyy tarinatalouteen
  3. Romanssin kertomus on ainoa kertomus
  4. Hyvinvointivaltio ei ole kiinnostava kertomus – vai onko?
  5. "Sitten mä paloin loppuun"

Arvioita

  • Sampsa Oinaala: Varo kertomusta -ohjelma tuo esiin sen, miten tarinoilla myydään ja vaikutetaan (Helsingin Sanomat, 18.9.2020)
  • Eli Harju: Aikalaiskertomuksia vai hävytöntä värittämistä? Varo kertomusta! -podcast opastaa suhtautumaan tarinankerrontaan kriittisesti (Kulttuuritoimitus, 7.9.2020)

Advertisement