Projekti ja me

Kertomuksen vaarat – Kokemuspuhe, eksemplumin paluu ja aikalaiskriittinen narratologia -projekti on Koneen säätiön (2017–2020) rahoittama projekti, jossa kertomuksentutkijoista koostuva työryhmä yhdistää voimansa kansainvälisten tutkimuslaitosten, muiden tieteenalojen ja mediatoimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on työskennellä tiiviisti yhdessä ja selvittää, miksi ja miten kertomuksesta on tullut hyvinvointia ja yhteiskunnallista osallistumista määrittävä muoto, mitä riskejä tähän liittyy ja miten tutkijat voivat lisätä kriittistä ymmärrystä kertomusmuodon voimasta ja vaaroista. Projekti keskittyy erityisesti kokemuksellisen puheen, sosiaalisessa mediassa tapahtuvan itsestä kertomisen, tunteita herättävien ja elämäntyyliä rakentavien ”mallikertomusten” (eksemplumien) jakamisen sekä narratiivisuuden yhteiskunnallisen ja poliittisen hyötykäytön kysymyksiin.

Projektia vetää yliopistonlehtori, dosentti Maria Mäkelä, ja mukana tutkijat:

FT Laura Karttunen

FT Juha Raipola

FT Samuli Björninen

FM Tytti Rantanen

FM Matias Nurminen

Tutkimusavustaja: FM Ville Hämäläinen

Lisätietoja projektin tutkijoista

FT, dosentti Maria Mäkelä on narratologiaan ja monitieteiseen kertomusteoriaan erikoistunut yleisen kirjallisuustieteen yliopistonlehtori. Mäkelä johtaa Kertomuksen vaarat -projektia ja kahta muuta kertomusmuodon välineellistymiseen liittyvää tutkimushanketta.

Samuli Björninen, FT, on kirjallisuustieteilijä ja monitieteisyyteen pyrkivä narratologi, joka tutkii faktojen esittämistä kertomusmuodossa ja fiktiossa.

Ville Hämäläinen, FM, on kirjallisuuskritiikkiin erikoistuneen verkkolehden Kiiltomato-Lysmaskenin päätoimittaja, kriitikko ja toimi projektissa tutkimusavustajana.

Laura Karttunen, FT, opettaa kirjallisuutta ja kertomusteoriaa eri alojen opiskelijoille ja tutkii monitieteistä kirjallisuusopetusta.

Matias Nurminen, FM, on yhteiskunnallisen tarinankerronnan tutkija, jonka tuleva väitöskirja tarkastelee radikaalien miesasialiikkeiden kertomusstrategioita.

Juha Raipola, FT, on Suomen kirjallisuudesta valmistunut tutkija, joka on kiinnostunut kertomuksen rajoista ja tieteen tarinallistamisesta.

Tytti Rantanen, FM, on väitöskirjatutkija ja mediataideammattilainen, joka on tutkimuksessaan ja toimissaan erikoistunut liikkuvaan kuvaan. Rantanen on myös yksi filosofisen aikakauslehti niin & näinin päätoimittajista.

 

Advertisement