Topelius ja anti-Midas: Urheilupersoona Aleksi Valavuori ja tarinallistamisen houkutus, osa 1

“Aleksi Valavuori @Valavuori

Born & raised in Finland, exploring the world. TV Host, Sports Agent, Gambler. Fall seven times, stand up eight.” (Twitter-profiilin lisätiedot, noudettu 14.3.2017.)

Aleksi Valavuori on eräs aikamme näkyvimpiä urheilupersoonia: Valavuori on ehtinyt mukaan niin viihde- ja urheilumaailmaan kuin liike-elämäänkin, ja hän on toiminut Korisliiga-joukkueiden Espoon Honka, Torpan Pojat ja Loimaa Bisons johtotehtävissä ja niin sanottuna monitoimimiehenä. Valavuori on intohimoinen vedonlyöjä ja tunnettu monen monituisista projekteistaan, joista kenties menestynein on NBA-tähti Dennis Rodmanin tuottaminen Suomeen: ulkopelillisistä sekoiluistaan tunnettu Dennis Rodman keräsi ToPo:n peliin Korisliigan katsojaennätyksen, eli yli 7000 katsojaa, jotka tulivat katsomaan Valavuoren tarjoilemaa tarinaa – ehkä joku peliäkin.

                    Viimeisimmät Valavuoren edesottamukset ovat olleet Espoo United koripallojoukkueen managerina toimiminen ja venezuelalaisen hiihtäjän Adrian Solanon tuominen kilpailemaan Lahden hiihdon MM-kisoihin. Pesti Espoo Unitedin kanssa päättyi törkeisiin, mutta ei urheilumaailmassa kovin yllättäviin homokommentteihin, joita käsittelen toisella kertaa, mutta Adrian Solano päätyi ladulle sivakoimaan. Valavuoren tämänkertainen projekti synnytti kuitenkin vastustusta, epäilystä ja ylipäätään paskamyrskyn. Pohditaan hetki miksi.

”Kaksi päivää Adrian Solana -tarinaa takana. Veikkaan, että moni tulee vielä entistäkin onnellisemmaksi tarinan edetessä. #Lahti2017” (Twiitti, @Valavuori, 22.2.2017.)

Aleksi Valavuori ei ole niinkään uuden ajan seikkailijahahmo, vaan hän on aikamme Topelius, tarinoitsija ja satusetä – ehkä hieman köyhän miehen versio, mutta jaetulla kädellä pelataan. Valavuoren menestys etenkin urheilumaailmassa pohjaa hänen taitavaan tapaansa rakentaa kertomuksia ja ruokkia sekä uteliaisuutta että fantasioita. Pian 70 000 (huom. julkaistuksi jäänyttä) twiittiä kirjoittanut Valavuori rakentaa pilvilinnansa usein tonteille, joille on kysyntää – mutta katsokaa, hän rakentaakin pomppulinnaa ja kutsuu meidät kaikki leikkimään! Valavuori pelaa unelmilla ja mikäpä muu olisi suurempaa valuuttaa urheilumaailmassa kuin unelmat. Dennis Rodman on itsessään tarina, joka houkuttelee uteliaisuudesta ahtautumaan jäähalliin. Mutta viranomaisten kiusaama hiihtokisojen venezuelalainen underdog Adrian Solano on unelma, jota Valavuori voi muovailla ja jonka kyytiin hän voi hypätä.

                    Valavuori punoi Solanon tarinaksi, jossa vaikeuksien kautta hiihdettiin voittoon – tai siis ensin keskeytykseen ja sitten kilpailun viimeiseksi horjahdellen tavalla, joka lienee palanut ikuisiksi ajoiksi jokaisen hiihtoa seuraavan muistiin. Mutta tarina on tärkein, ei lopputulos. Valavuori korosti ja muovasi voimakkaasti laveeraten Solanon tarinallisuutta, rags-to-riches -elementtejä ja toimipa hän myös kaikkitietävänä kertojanakin Twitterin välityksellä, toppuutellen epäilijöitä ja hallinnoiden kertomustaan:

”Kannattaa odottaa tarinan jatkoa. Voi tulla vielä erikoisia käänteitä. Tarina on kesken.” (Twiitti, @Valavuori 23.2.2017.)

Tarina oli kesken ja sen piti päättyä Valavuoren järjestämien rahankeräysten myötä jaettuihin urheilustipendeihin. ”Adrian Solano -tarina” ei päättynyt kuitenkaan toivotulla tavalla hyväntekeväisyyshurmokseen, vaan epäilyksiin vilpistä, korruptiosta ja epärehellisyydestä. Valavuoren rahankeräysmetodit herättivät kummastusta, Solanoa epäiltiin milloin huijariksi ja milloin militantiksi, nähtäväksi vaadittiin kuitteja, eikä Valavuoren tarina löytänyt maaliaan. Vain harva osti Valavuoren nimellisesti hyväntekeväisyyteen tähdänneen projektin: skandaaleissa ryvettyneen Valavuoren epäiltiin tarttuneen tilaisuuteen kiillottaa kilpeään ja enemmän tai vähemmän loisia tässä iloisessa Adrian Solano -tarinassa, (lumi)pestä omat synnit pois filantrooppisessa tunnemyrskyssä.

                    Mutta kaiketi jonain päivänä kaikki taivaanrannat ovat maalatut ja jokainen potentiaalinen susi on huudettu, eikä Valavuoren tarina toiminut, vaikka hän yritti sitä toistella (ja kaivoi lopulta kuititkin esiin):

”Ohessa koko Adrian Solano -tarina, faktoilla. Toivottavasti tämä tavoittaa mahdollisimman monet. https://www.hikipanta.com/blogi/viisi-paivaa-adrian-solanon-tarina/ … #Lahti2017” (Twiitti, @Valavuori 26.2.2017.)

Aleksi Valavuori herättää tunteita: näkyvä ei korreloi välttämättä menestyneen kanssa, ja yksilön menestys taas voi muodostua laajemman skaalan fiaskoista. Aleksi Valavuorta kutsutaan usein lempinimellä ”Doer”, ja hän on miljoonan projektin mies. Ehkä hiukan kiusallisesti moni projekteista on jäänyt puolitiehen tai muutoin lopulta lässähtänyt: ei tullut luvattua poliittista Pelaajapuoluetta; ei tullut myöskään räppäri Eminem esiintymään Suomeen; ei perustettu Rion Urheilutallia, jonka piti mahdollistaa neljälle urheilijalle harjoittelu täysammattilaisena; eikä ollut Valavuori myöskään Jarkko Niemisen manageri, vaikka Jarkko Niemisen Twitter-tili jostain mystisestä syystä näin väitti. Ehkä hieman epäreilusti on myös nostettu esiin, että konkurssit ja muut vaikeudet tuntuvat seuraavan joukkueita, joiden toiminnassa Valavuori on häärännyt. Valavuoren twitter-slogan, japanilainen sanonta seitsemästi kaatumisesta ja kahdeksasti nousemisesta, on varsin kuvaava ja kaiketi ainakin osittain tahattomasti huvittava: projektin toisensa perään kaatuessa tämä mies jatkaa eteenpäin uusiin haasteisiin, uusiin tarinoihin, sillä niillä on todella merkitystä.

                    Valavuori on mainio tarinankertoja: hän konstruoi mahdollisia todellisuuksia ja hyödyntää urheilumaailman unelmannälkää. Valavuori on kuitenkin tullut pisteeseen, jossa hän on uuvuttanut maineensa tarinankertojana. ”Adrian Solano -tarinan” kertoja tunnetaan verrattain epäluotettavana, joten epäilykset ovat luonnollisia. Pilvi- ja pomppulinnat purettiin päivän jälkeen ja taivaanrannat tuppaavat olemaan suojeltuja töhertelijöiltä. Valavuori tunnetaan totta tosiaan monella nimellä, ja hänen oma tarinansa on yhä kytkeytyneempi kertomuksiin: Valavuori on nykyään pilkkanimeltään AntiMidas, jonka kosketus on kaikkea muuta kuin kuningas Midaan myyttinen kultainen kosketus.

                    Mutta aina meillä on se seuraava tarina ja jonkun täytyy myydä se. Minä odotan Valavuoren seuraavaa kertomusta innolla.

“I won a skiing competition when I was 9 years old. Or maybe I was second.” (Aleksi Valavuoren LinkedIn-profiilista, noudettu 14.3.2017.)

Matias Nurminen, apurahatutkija, Kertomuksen Vaarat -projekti

 

Advertisement

One thought on “Topelius ja anti-Midas: Urheilupersoona Aleksi Valavuori ja tarinallistamisen houkutus, osa 1

  1. Hei ystavat hyvat,jattakaa nyt herrajumala Valavuori rauhaan ja keskittykaa johonkin muihin asioihin ,vai pitaa pahaa Han on teille tehnyt?!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s